Rashistoria

Morganrasens stamfader Figure föddes 1789 i Massachusetts, USA. Redan som föl kom han i kantorn Justin Morgans ägo genom att utgöra betalning för en skuld. Sedermera fick hingsten, och därefter den ras som uppstod, överta sin ägares namn.

Hingsten Justin Morgans härstamning anses bestå av blod från huvudsakligen den arabiska hästen och det engelska fullblodet. Ryktet om den lilla hingsten med sitt tilltalande yttre och sin kapacitet som både stark och uthållig i arbete och snabb i dåtidens tävlingar, medförde att han tillfördes många ston.

Justin Morgans tre mest inflytelserika söner, Sherman Morgan, Woodbury Morgan och Bulrush Morgan, förde Justin Morgans enastående egenskaper vidare i olika delar av USA, och inom en trettioårsperiod talade man allmänt om morganhästen som ras.

Under första delen av 1800-talet utmärkte sig många morganhästar som tävlingstravare, och kom även att utgöra grunden för den amerikanska travarrasen. Morganhästen ligger också som grund för Amerikansk Saddlebred Horse, Tennessee Walking Horse och finns även bakom den Amerikanska Quarterhästen.

När det Amerikanska inbördeskriget utbröt, var morganhästen ett självklart val för kavalleriet. Den amerikanska staten, som insett rasens uthållighet, styrka och stabilitet, startade en egen uppfödning av morganhästar. Idag har University of Vermont övertagit ansvaret för att föra aveln vidare.

Morganrasens organisation fullföljdes 1894, då överste Joseph Battell, efter ett mycket omsorgsfullt forskningsarbete, sammanställde det första amerikanska morganregistret. Stamboken stängdes 1948.

Morganaveln i Sverige tog sin början 1973, då ett flertal avelshästar importerades från USA av Axel Ax:son Johnson till Isaksbo stuteri i Avesta.


Vem var mannen Justin Morgan?

Betty Bandel anmärkte i sin bok om Justin Morgan, ”Sing the Lord´s Song in a Strange Land”, att historien om hans liv och uppfödningen av sin berömda hingst Figure, stamfadern till alla Morganhästar, intresserar många häst- och musikälskare. Justin Morgan var en mångsidig man som försörjde sin familj som bonde, musikant, hingsthållare och krögare i West Springfield, Massachusetts. Han var född 1747 och härstammade från de första nybyggarna i Springfield. Som hingsthållare leasade han och höll de finaste tillgängliga hingstar – Diamond, fader till Figures mor, och True Briton (känd även som Beautiful Bay), troligen fadern till Figure. År 1788 flyttade Morgan och flera av hans bröder sina familjer till det oberoende Republic of Vermont. Han bosatte sig i Randolph och blev bypräst och juryordförande förutom att lära ut körsång och musikkomposition, och jordbruksarbete. Hans hymner och psalmer publicerades först 1790 och 1791 – en stor prestation på den tiden. Hans fru dog 1791 vid förlossningen av deras femte barn, och Justin Morgan dog av lungsot 1798. Ironiskt nog, så var det Figure, ”Justin Morgans Häst” som överskuggade den välkända och mycket respekterade musikant-bonden.

För mer detaljer om mannen Justin Morgan och hästen Justin Morgans liv och tider, vänligen klicka på länken till The National Museum of the Morgan Horse: www.morganmuseum.org

Vem var Figure?

Figure var grundaren av Morganrasen, och han blev senare i livet känd som ”Justin Morgans häst” och sedan ”Justin Morgan-hästen”. Han föddes 1789, men hans exakta härkomst är okänd men är vida trodd att ha varit efter fullblodshingsten True Briton, undan ett sto av korsningsras, som härletts tillbaka till Arabiska och Barb rötter ur fullblodsrasen. Justin Morgan (Figure) var endast ca 145 cm i mankhöjd, men han var en kraftfull och väldigt sund och stark hingst som hade den unika förmågan att nedärva sina karaktäristiska drag till sina avkommor, oavsett vilken typ av sto han än avlades med. Hans gener var så dominanta att de fortfarande bestämmer utseendet på Morgans idag. Trots ett hårt liv som arbetshäst ute på fälten och dragandes postdiligenser genom dem branta kullarna och bergen i Vermont, så levde Justin Morgan upp till 32 års ålder. Han dog efter att ha fått en spark i hagen, vilket inte behandlades och ledde till infektion.

Morganfamiljerna

Det finns fyra vida kända familjer inom Morganrasen, vilka presenteras kort nedan. En familj är en grupp av hästar ur samma avelsprogram som har förfäder gemensamt. De största familjerna är Brunk, Government, Lippitt och Western Working. Det finns också mindre ”under-familjer”, vilka är hästar som härstammar från en häst eller ett speciellt avelsprogram.

Brunk

Morgans som härleder tillbaka till avelsprogrammet från Joseph Brunk i Illinois är generellt kända för sin sundhet och atletiska förmåga. Brunks program kretsade kring att avla ”key mares”, mestadels av old Vermont linjer, med de bästa möjliga hingstarna. De flesta Brunk Morgans har stoet Daisy flertalet gånger i stamtavlan. Hon korsades med hingstarna Ben Franklin, Senator, Jubilee De Jarnette och Chetco, och avkommorna korsades sedan tillbaka till varandra, vilket skapade en familj som var linjeavlad på Daisy.

Government

Morgans som är uppfödda av U.S. Government farm mellan 1905-1951 kallas Government Morgans. Government farm använde hingsten General Gates som sin stamfader. Detta är den största av familjerna. År 1950 skingrade U.S. Government farm sin uppfödning, och de flesta avelsdjur köptes upp av the University of Vermont farm för att kunna föra vidare Government programmet.

Lippitt

Morgans som härleder från flera av hästarna som ursprungligen kommer ur Robert Lippitt Knights avelsprogram går idag under namnet ”Lippitts”. Morgans uppfödda av Knight bär prefixet ”Lippitt” i början av namnet och leder tillbaka till hingsten Ethan Allen 2nd.

Working Western (WWF)

Dessa hästar har inte en uppfödare eller förfader gemensamt utan istället en gemensam uppgift: att arbeta på dem vidsträckta markerna i väst i Amerika. Western Working Morgans kommer ur de Government hingstar som skeppades västerut för att förbättra kvalitén på avkommorna undan lokala ston, likväl kommer de från avelsprogram i Kansas, Californien, Nevada och Texas.