Allmän information

Morganhästen är känd för sin mångsidighet, en riktig allroundhäst. Du kan hitta morganhästar som presterar bra i de allra flesta tävlingsgrenar, och utöver det är den även en utmärkt hobbyhäst. I Sverige har vi haft morganhästar som tagit VM-guld och SM-guld i körning, SM-guld i lagfälttävlan, SM-guld i flera westerngrenar, gått ponny-EM i fälttävlan och SM i working equitation, tagit placeringar i MSV hoppning och tävlat svår dressyr. Utmärkande drag för rasen är att den är livlig, uthållig, energisk, alert, lättlärd, stolt och lätthanterlig. Mankhöjden är vanligen mellan 145-158 cm, men variationer över och under förekommer. Alla färger är godkända, men i Sverige finns främst svart, brun och fux samt gula och blacka varianter av dessa.

Stamfadern till morganhästen hette Figure (senare även kallad Justin Morgan efter sin ägare) och föddes 1789 i Massachusetts, USA. Ryktet om den lilla hingsten med sitt tilltalande yttre och sin kapacitet som både stark och uthållig i arbete och snabb i dåtidens tävlingar, medförde att han fick betäcka många ston. Man började snart därefter att prata om morganhästen som en egen ras. Särskilt viktiga var de tre sönerna Sherman, Bulrush och Woodbury, och idag härleder varje morgan tillbaka till Justin Morgan genom någon av dessa hingstar. När det Amerikanska inbördeskriget utbröt var morganhästen ett självklart val för kavalleriet. Den amerikanska staten, som insett rasens uthållighet, styrka och stabilitet, startade då en egen uppfödning av morganhästar. Det amerikanska registret grundades 1909. Morganaveln i Sverige tog sin början 1973 då ett flertal avelshästar importerades av Axel Ax:son Johnson till Isaksbo stuteri i Avesta, de första fölen föddes 1975.

Morgans är inte sedda som fyrgångare eller femgångare, men det finns några Morgans med flera gångarter inom rasen. På 1800-talet var Morgans värdefulla för sin snabbhet framför vagn, och både travande och passande Morgans hade högt pris.

Varje år hålls en riksutställning för Morganhästar, kallat Morganriks. Rikset innehåller bland annat exteriörvisning, kvalitetstester för möjlighet till diplom och en mängd olika tävlingsgrenar. Där är alla med en renrasig morgan eller en i valfritt förbund registrerad morgankorsning (minst 50%) välkomna att delta, och de som är intresserade av rasen har möjlighet att få se många individer vid ett tillfälle.

Facebook: www.facebook.com/svenskamorganhastforeningen

Instagram: www.instagram.com/svenskamorganhastforeningen
Vid intresse eller frågor om vår ras är du varmt välkommen att höra av dig via sociala medier, eller direkt till någon i styrelsen.

Är Morganhästen Amerikas första ras?
Nej, Narragansett Pacer, en ras som nu är utdöd, föregick Morgans som hästras unik i Amerika. Morganhästen var den andra rasen unik och ursprungligen från Amerika. En ras definieras som: En grupp av organismer som har samma förfäder och specifika utmärkande drag, speciellt en grupp inom en art utvecklad genom artificiell selektion och underhållen genom kontrollerad fortplantning. Att vara en ”amerikansk ras” betyder att hästarna är något unikt för landet, eller bär unika utmärkande drag och är inte släkt med raser med samma kännemärken i ett annat land. Ingen annan Amerikansk ras kan härleda sin stamtavla så långt bak som Morganhästen kan göra till en och samma stamfader. Morganhästen är faktiskt den första riktiga Amerikanska hästrasen baserat på blodslinjer. Andra raser kan ha haft den typen av häst (pacer, harness racer, quarter racer) under kolonial tiden, men kan inte göra anspråk på dessa som förfäder idag. Många var faktiskt till och med avkommor efter Justin Morgan.

Du kan läsa mer om morganhästen hos American Morgan Horse Association här.