Frågor och svar

Vad är en Morgan?

En registrerad Morgan är resultatet av att avla på två registrerade Morganhästar. Alla Morganhästar idag härleder tillbaka till hingsten Justin Morgan, född 1789, som ursprungligen hade namnet ”Figure”. Registret för Morgans grundades 1909. Morgans som innan dess identifierats som ättlingar till Justin Morgan av Colonel Joseph Battell, sågs som Morganhästar. Rasen formades av Europeiska hästar som kom över till USA med nybyggarna, och Morganhästarna särskilde sig själva med unika utmärkande drag från sina förfäder. Justin Morgan var, de facto, ett genetiskt under då han inte liknade varken sin far eller mor på ett uppenbart sätt. Han i sin tur nedärvde sina karaktäristiska drag till sina avkommor, vilket formade en distinkt typ eller hästras helt unik i Amerika. Justin Morgan fick många avkommor, men de mest betydande är hans tre söner, Sherman, Bulrush och Woodbury. Idag härleder varje Morgan tillbaka till Justin Morgan genom någon av dessa hingstar.

Är Morganhästen Amerikas första ras?

Nej, Narragansett Pacer, en ras som nu är utdöd, föregick Morgans som hästras unik i Amerika. Morganhästen var den andra rasen unik och ursprungligen från Amerika. En ras definieras som: En grupp av organismer som har samma förfäder och specifika utmärkande drag, speciellt en grupp inom en art utvecklad genom artificiell selektion och underhållen genom kontrollerad fortplantning. Att vara en ”amerikansk ras” betyder att hästarna är något unikt för landet, eller bär unika utmärkande drag och är inte släkt med raser med samma kännemärken i ett annat land. Ingen annan Amerikansk ras kan härleda sin stamtavla så långt bak som Morganhästen kan göra till en och samma stamfader. Morganhästen ÄR faktiskt den första riktiga Amerikanska hästras baserat på blodslinjer. Andra raser kan ha haft den typen av häst (pacer, harness racer, quarter racer) under kolonial tiden, men kan inte göra anspråk på dessa som förfäder idag. Många var faktiskt till och med avkommor efter Justin Morgan!

Har Morgans fler gångarter än tre?

Morgans är inte sedda som fyrgångare eller femgångare, men det finns några Morgans med flera gångarter inom rasen. På 1800-talet var Morgans värdefulla för sin snabbhet framför vagn, och både travande och passande Morgans hade högt pris. Idag kan man finna ett fåtal Morgans som kan tölta eller gå passgång. Det finns inga specifika familjer eller blodslinjer som är dominanta för att avla fram dessa gångarter på Morgans idag.

Hur länge lever en Morgan?

De flesta hästar lever upp till 20-30 års ålder. Morgans lever i förhållandevis länge; många lever över 30 års ålder om de får rätt vård och skötsel.

Har Morgans några genetiska sjukdomar?

Morgans har inga kända genetiska sjukdomar. De ses överlag som sunda och friska hästar.

Är Morgans lättfödda hästar?

Morgans är en långlivad, väldigt sund och frisk ras som anmärkningsvärt sällan får problem med sina ben eller hovar. De är kända för att vara lättfödda hästar.

Vilka färger har Morgans?

Alla färger är godkända. De vanligaste färgerna i Sverige är brun, fux och svart. Ett litet antal hästar i med gulanlag importerades under 2005, vilka bidragit till att färgerna isabell, gulbrun, gulsvart, gulvit, pärlvit och sotvit nu även finns här i landet.

Hur hög är en Morgan?

Mankhöjden på en Morgan sträcker sig ungefär från 145 cm till 158 cm, med individer både under och över.

Hur många Morgans finns det?

Vid tidpunkten 20 augusti 2007, fanns det ungefär 107,950 levande registrerade Morgans.

Hur många morganhästar finns det i Sverige?

Vi har ca 600 morganhästar registrerade i Morganhästföreningen. Siffrorna gällande levande hästar är inte fastställda i nuläget.

Vad kan morganhästen användas till?

Morganhästen är lämpad för alla discipliner. I Sverige har morganhästen haft stora framgångar som körhäst men det finns många exempel på individer som tävlat framgångsrikt i hoppning, dressyr och fälttävlan. I USA ses ofta morganhästen i showringen där dem visar upp sina spektakulära gångarter. Morganhästen är ofta en utmärkt familjehäst.